Thursday, January 15, 2009

Banyaknya Untung!!! Kenapa nak sokong?

Tak macam biasa aku catatkan nota pengajian. Kali ini terpanggil untuk menyemak sikit2 laporan report tahun kewangan beberapa syarikat luar yang termasuk dalam senarai boycott yang di war2kan. Bukan tak ikut serta tapi tak mau ikut hanya kerana emosi dan email2 berantai. Kita bertindak mengikut informasi bukan ikut semborono. So semaklah satu dua financial report untuk pengesahan. Yang sempat dirumuskan hanya satu pasaraya dan satu kedai burger bergerbang emas yg ada maskot pakcik tua.


Dari laporan kewangan 2007 Pasaraya Tesco:

In Asia, sales grew by 16.0% at actual exchange rates and by 14.8% at constant rates on a consistent (six month versus six month) basis for China sales, to £3.2bn (last year £2.7bn*). Trading profit increased by 16.9% at actual rates and by 18.5% at constant rates to £145m (last year £124m).

Trading margins were stable in Asia despite rapid sales growth in China, where we made a small loss in the first half as a result of planned growth in overhead as we establish our operations and supply hubs in China’s main economic regions. Elsewhere we saw strong performances in Thailand, Malaysia and Korea (where reported growth was held back by an unfavourable exchange rate).

Asia Results £m
Asia sales (inc. VAT) £3,171m ( x 5.7 = RM 18,074.7 mil = RM18 Bil !!)
Asia trading profit £145m ( x 5.7 = RM 826.5 mil)
Trading margin 4.9% - -

Jadi, daripada rangkaian pasaraya di Asia, jika guna exchange rate RM5.7 hampir RM830 juta keuntungan telah diperolehi dari perniagaan termasuk Malaysia. Fikir2 lah sendiri ye.


Then check pula financial report Kedai Burger Mac Besar kegemaran waktu dulu (setakat inilah ku menjadi senarai pelanggan mu...)


Laporan Kewangan Kedai Burger melaporkan;
In APMEA (Asia Pacific Middle East Australiana), the constant currency increase in revenues in 2007 was primarily driven by strong comparable sales in China and Australia, as well as positive comparable sales in substantially all other markets. In addition, expansion in China contributed to the increase. In 2006, the increase in revenues was primarily driven by the consolidation of Malaysia for financial reporting purposes due to an increase in the Company’s ownership during the first quarter 2006, expansion and positive comparable sales in China, as well as positive comparable sales in most markets.


Memang ada suara2 nakal yang menyatakan kerisauan kesan kepada para peniaga tempatan jika boycott berterusan dilakukan kepada syarikat2 besar ini. Tapi kenyataan kewangan tetap kenyataan (melainkan juru audit2 yg menyediakan laporan ini tidak berlaku benar dan waras semasa mengesahkan laporan).


Sama2lah kita ingat mengingati perihal kezaliman Regim Zionis ke atas saudara2 Islam kita di Palestin. Untuk anak2 dewasa yg sudah matang, boleh share2 some numbers of profit collected pastu biar depa sedar ke mana wang mereka pergi lepas bayar di casher Burger tu... Burger Ramly cicah sos tomato Aminah Hassan dan salad Cameron pun menyeliurkan.

4 comments:

AQisH said...

i mmg suka burger ramly ngan cili sos aminah hassan dari kecik lagi suka tawwww :-D

AyKay said...

i dah modified resepi ramly + sos AH tu. Tambah sikit pepper sekampit kerepek ubi kentang Kuala Selangor and timun kecik muda. Fulamak, ni baru burger asli! (kalau tak de kerepek kentang, keropok keping Tganu can kot,,blom cuba)

AQisH said...

kepek tu boh dlm burger tu ke??

btw hopefully burger ramly tak termasuk dlm pembikinan daging burger spt yg i emelkan td hukk..nauzubillah...

AyKay said...

minta2 gitulah. lagi aman jima kekalkan makan buah2 n makanan ruji msia je. tapi anak2 kecil sukakan kelainan. nak beli butoni pun termasuk dlm list boycott... inilah ujian ketahanan namanya

Google Search